Jacqueline
van den Bos

Beeldend Kunstenaar
Docent Beeldende Kunst

Maalstroom Expositie

Maalstroom Expositie

Voor de tentoonstelling Maalstroom - galerie AdK, april 2020

Edgar Allen Poe schreef in 1841 het verhaal: “A descent into the Maelstrom”; op de kaft een fraaie illustratie van een draaikolk in zee waar schepen en zeelieden in verdwijnen… Het woord Maalstroom en die illustratie inspireerden me tot een reeks balpen-tekeningen op kleine papiertjes, de balpen telkens weer slingerend over de vorige lijn binnen de ruimte van het papiertje, als een spirograaf, maar dan uit de hand. Alles in beweging, het weer, het water. Grote natuurkrachten. Vliegbewegingen. Connecties. Internet. Maar ook: leven in tijden van versnelling. De versnelling van alles, dát weergeven.

Dagboek 14 januari 2019 Onderweg, kijkend uit het treinraam zag ik mijn “slingerschilderijen”. Wegen boven, onder, tussen en naast elkaar slingerend. Brug, spoorbaan, snelweg. Een macramé van wegen; mooie soepele lijnen, vol bewegend blik. Zo’n viaduct heet “een kunstwerk” in de wegenbouw. Door wat ik zag kreeg ik een idee waar ik heen wilde met mijn schilderijen.

Dagboek 6 maart 2019 De regen ruist tegen de dakramen. De auto’s geven een constante branding van geluid. De radio geeft mekker en kwekverhalen. Ergens wordt gehesen en geheid. Er buldert wat en er wordt veel gevlogen. De regen zwelt aan. Het wordt een roffel op een snare-drum. Politiesirenes, de bel van een tram, windvlagen. Alles is in beweging.

Jacqueline van den Bos, 27 februari 2020

Zie de werken uit de expositie